Hur vet jag att snickaren är seriös?

Det här med att anlita en snickare kan vid första anblick verka väldigt lätt och man tycker att det finns hur många som helst som verkar pålitliga och duktiga. Man anlitar en av dessa, gör upp avtalet och väntar sig inte att bli lurad av den trevlige mannen man just skakat hand med. Men skenet bedrar tyvärr och så står man plötsligt där med ett fuskbygge till hus och en snickare som är spårlöst försvunnen – tillsammans med de pengar man betalt i förskott.

Skräckexemplen på detta är både många och skrämmande och så ska det naturligtvis inte behöva vara. Snickare är en grupp hantverkare som genom alla tider stått för både pålitlighet och noggrannhet och det är dags att återvinna detta rykte.

Här kommer därför tips på hur du undviker att bli lurad av någon oseriös aktör som smugit sig in på marknaden.

 • Kontrollera först om snickaren i fråga har följande saker: F-skattsedel, behörighet och är försäkrad. Det här kan verka lite påträngande men har tyvärr blivit något som nästan är obligatoriskt numera. Kom ihåg: En bra snickare har ingenting att dölja!
 • Kom överens med snickaren innan arbetet sätter igång och se till att få detta skriftligt. Här gäller det främst saker som:
 1. Arbetets omfattning
 2. Hur lång tid arbetet ska ta.
 3. Vem som står för material och eventuella resor.
 4. Pris inklusive moms.
 5. När och hur betalningen ska ske.
 6. Eventuella skulder (Går att kontrollera hos Kronofogden och är nog så viktigt för dig. Har snickaren gått i konkurs? Är han på väg i konkurs?)
 7. Därefter kan man göra tillägg som exempelvis Rot-avdrag, hur ni löser en eventuell försening och andra saker som dyker upp. Men återigen, se till att få allting skriftligt.
 • Var noga med att bara betala för det arbete som blivit utfört. Återigen, det kan vara svårt att inte ge förskott och annat som snickaren ber om – men här får man helt enkelt stålsätta sig. Var hård!
 • Ta in och jämför olika offerter. Även du har ju ett visst ansvar i att inte bli lurad. Är verkligen den billigaste firman bäst? Träffa olika företag och bilda dig en egen uppfattning innan du bestämmer dig. Var noggrann!
 • Kontrollera referenser från tidigare kunder. Be snickaren om han kan ge dig telefonnummer till tidigare kunder så att du kan höra med dessa om deras upplevelse av snickaren i fråga. Vill han inte lämna några? Ja, det kan ju finnas en anledning till det.

Seriösa snickare genom BraByggare

Alla hantverkare som du hittar genom BraByggare är kontrollerade av oss. Vi tittar på moms, F-skatt, certifieringar, kreditvärdighet etc. – allt för att du ska komma i kontakt med seriösa aktörer. Mycket av förarbetet har vi redan gjort åt dig.

Tittar du vidare på företagen och undersöker deras referensobjekt och kundomdömet här på sidan kan du försäkra dig om att anlita en seriös snickare. Du kan sedan begära offerter från flera firmor och välja den som passar dig bäst.