Budgetråd byggprojekt

Att budgetera för ett bygg- eller renoveringsprojekt är ofta svårt att göra. I våra budgetexempel nedan har vi gjort grova uppskattningar eftersom den verkliga kostnaden beror på en mängd olika saker som omfattning, förutsättningar, kvalitetskrav, materialval, typ av åtgärd, skick på underlag med mera. Även valet av vilken entreprenör du anlitar spelar stor roll, för spännvidden på offerter är ofta stor. Så vårt bästa råd, det är att ta in offerter och kostnadsförslag från flera byggföretag. Speciellt om det rör sig om större byggprojekt. Hos oss på BraByggare kan du kostnadsfritt ta in flera kostnadsförslag från kvalitetssäkrade hantverkare i just din kommun. Enkelt  och tryggt.

Anlita hantverkare

När du ska renovera eller bygga om hemma kan du behöva anlita en hantverkare. En del arbeten får du enligt lag inte utföra på egen hand. Om du exempelvis skulle utföra el- och VVS-arbeten själv kan det bli försäkringsproblem om det uppstår en eventuell skada.

Att anlita en hantverkare är idag mer prisvärt än tidigare. För sedan rot-avdraget infördes kostar en hantverkare idag ungefär bara en tredjedel jämfört med tidigare. Men vad kostar det då egentligen att anlita en snickare, elektriker eller rörmokare?

Det är en fråga det tyvärr inte går att ge ett exakt svar på. Geografi spelar roll, det är till exempel oftast dyrare att anlita en byggfirma i en storstad än på en liten ort. Omfattningen på byggprojektet och hur förutsättningarna ser ut är självklart också två avgörande faktorer. Men det vanligaste det är att entreprenören anger ett timpris och sedan specificerar hur många timmar arbetet kommer att ta.

 

Budgetexempel

Fönsterbyte

Kostnad från 1000 kronor per fönster

Beroende på vilken modell och variant av fönster du väljer så varierar priset kraftigt från 1000 kronor upp till det tiodubbla i pris per fönster.

Badrumsrenovering

En av de vanligaste frågorna vi får är hur mycket en badrumsrenovering kostar. Det varierar enormt mycket. Dels beroende på vilka materialval du gjort och vilka inredningsdetaljer du vill ha. Det finns exklusiva leverantörer med ett mer påkostat sortiment men också mindre kostsam inredning på exempelvis Ikea och till och med ännu billigare om du jagar rabatter eller kikar runt på andrahandsmarknaden.

Lägga om tak

Att kostnadsuppskatta en takomläggning är svårt då geografi ofta spelar en stor roll. Det är vanligtvis lite dyrare att anlita en takläggare i eller i närheten av en storstad än på en liten ort. Även omfattningen på takprojektet och hur förutsättningarna ser ut är två avgörande faktorer. Så att be om offerter från flera leverantörer är betydelsefullt.

 

Gå gärna in och inspireras och läs mer om råd och tips för respektive kategori.

Kök

Badrum

Målning och tapetsering

Golv

Kakel och klinker

Takläggning

Fönster

Nybyggnation

Elektriker

VVS-installation och rörmokare

Ventilation

Eldstad och kamin

Städning

Trädgård

Markarbeten

Platsbyggda möbler och inredning

På brabyggare.se använder vi kakor (cookies) för att förbättra användarupplevelsen för dig. Läs mer om hur vi använder cookies här...