Råd och tips! Trädgård

Att planera sin trädgård eller balkong är både roligt och utmanande. För det finns nog ingenting underbarare än en härlig och mysig utemiljö att avnjuta sommarhalvåret i. Om vårt nordiska väder tillåter det förstås.

Tänk på väderstrecken

Att göra en skiss eller ett kollage över din drömträdgård, uteplats eller balkong innan du sätter igång att plantera och möblera är ett enkelt sätt som hjälper dig att få en överblick, men också skapar känslan som du är ute efter. Att i samma veva också försöka att tänka på husets själ och att följa husets ursprung är ett fint tips. För till exempel, ett toppmodernt hus och en lantlig trädgård blir sällan en bra match och ett 70-tals hus behöver växter och grönska som pratar samma språk. Då blir det som vackrast.

Glöm inte heller att ta hänsyn till väderstrecken när du väljer dina växter, planteringar och till och med placering av solstol, så du vet att de och du verkligen kommer att trivas.

Matcha växterna med huset

Att matcha färgen på sina växter och blommor med huset kanske kan låta löjligt. Men testa, för vi lovar att det kommer lyfta din uteplats lite extra. Begränsa valet till några få färger som du både tycker om och som passar ihop för det ser väldigt lyxigt ut när blommorna går ton i ton. Tycker du om att sticka ut och är lite modig, placera gärna in en oväntad överraskning någonstans. En ovanlig växtsort eller blomma som verkligen får uppmärksamhet.

Plantera gärna mindre växter i grupper om minst tre. För tänk på att det kommer att växa och se helt annorlunda ut i slutet av säsongen. Ett alternativ är att ta professionell hjälp så klart. Har du inte möjlighet att anlita en trädgårdsarkitekt fullt så kan du faktiskt hyra en trädgårdsdesigner på en eller par timmar. Någon att bolla idéer med och ställa frågor till så att du får ut mesta möjliga av dina balkongdrömmar eller trädgårdsskiss.

Markarbeten

På brabyggare.se använder vi kakor (cookies) för att förbättra användarupplevelsen för dig. Läs mer om hur vi använder cookies här...