Råd och tips! Eldstad och kamin

En eldstad på rätt plats i huset erbjuder inte bara mysfaktor och är en säkerhet om strömmen går. Det är också en funktionell och energibesparande värmekälla.  Men det går faktiskt inte att komma ifrån att en riktigt snygg kamin också blir ett blickfång och är en dekorativ del i inredningen.

Praktiska förutsättningar

Som konsument finns det idag en mängd olika modeller, material och tillvalsfunktioner att välja mellan. Utbudet av olika kaminer och eldstäder både varierar och ökar över tid. Så åk inte bara och beställ en ny kamin eller eldstad utan fundera noga kring de praktiska förutsättningarna som finns.

Regel ett är att se om skorstenen är rätt placerad och passar för just den modell du önskar. Vidare måste området kring där eldstaden ska sitta vara brandsäkrat och luftväxlingen i rummet måste vara tillräcklig. Ur värmeekonomisk synpunkt så bör brasvärmen cirkulera över större ytor och förutsättningarna är helt klart bäst om kaminen placeras på bottenplan, gärna i ett utrymme med öppen planlösning.

Det är också värt att fundera över på hur du vill kunna använda din kamin speciellt om ditt hus blir strömlöst. En viktig fråga idag med tanke på att vi i Sverige drabbats av en del svåra stormar under de senare åren.

Bygganmälan och besiktning krävs

Glöm inte bort att det krävs en bygganmälan hos kommunen för att få installera värmekällan. Mer regler om vad som gäller i just din kommun finns på respektive kommuns hemsidor. Innan eldstaden tas i bruk måste den kontrolleras och besiktas av en sakkunnig, oftast en skorstensfejarmästare. Denna slutbesiktning av eldstaden resulterar i ett sakkunnighetsintyg eller sotarintyg som används vid slutredovisningen hos kommunens byggnadsnämnd.

Sju viktiga saker

Värmebehov

Placering

Ventilation

Skorsten

Golvunderlag

Montering

Anmälan och besiktning

Ventilation

Glöm inte golvet