Utländsk byggarbetskraft

Vad gäller om man anlitar ett utländskt byggföretag i Sverige? Här beskriver vi kort det regler som gäller. Det har blivitit vanligare under senare att utländska hantverkare jobbar i Sverige antingen för ett svenskt byggföretag eller via en momsregistrerad filial till ett utländskt byggföretag. Nedan beskriver vi kort de regler som gäller.

Bild paragrafteckenEn person som är EU/EES-medborgare kan arbeta i Sverige utan krav på arbetstillstånd. Är vistelsen längre än tre månader krävs ett tillfälligt uppehållstillstånd (gäller ej för nordiska medborgare). Skatt och sociala avgifter betalas inte i Sverige av utländska företag eller utländska egenföretagare utan i deras hemland om inte deras vistelse här överstiger 6 månader, då blir de skattskyldiga i Sverige.

Moms skall dock betalas och redovisas i Sverige, även för utländska företagare och företag vilket i praktiken innebär att de måste vara registrerade för F-skatt och moms i Sverige. BraByggare.se kontrollerar alltid att alla våra anslutna företag är registrerade för F-skatt och moms vid vår kvalitessäkring.

För dig som privatperson innebär detta följande:

  • det är tillåtet att anlita utländsk arbetskraft enligt förutsättningarna ovan
  • moms ska betalas även när utländska företag anlitas, kontrollera att de är momsregistrerade och har f-skattsedel för att undvika risken att du får betala skatt och sociala avgifter för deras räkning
  • garantier kan vara svårt att utkräva från en företagare som saknar fast driftställe i Sverige
  • fackmannamässighet i utfört arbete och kunskap och svenska byggregler kan vara osäkert, var därför försiktig vid t.ex. våtrum, el- och VVS-arbeten, bärande konstruktioner m.m.
  • kom ihåg att certifieringar, försäkringar m.m. är minst lika viktigt att kontrollera om företaget är utländskt som om det är svenskt
  • säkerställ att någon av de anlitade byggnadsarbetarna talar ett språk du förstår, annars finns stor risk för missförstånd under byggets gång vilket kan komma att bli dyrt i slutändan
  • fråga efter referenser på tidigare utförda jobb eller titta om omdömen finns på brabyggare.se, tidigare nöjda kunder är ofta den bästa garantin för att du också ska bli nöjd.