Med grundläggande verktyg som hammare, skruvmejsel och såg kan du enkelt hantera de flesta uppgifterna hemma, oavsett om du ska renovera eller sätta upp en tavla. En bra uppsättning verktyg gör dig förberedd på allt från små fix till större projekt.
Checklista över verktyg för fix i hemmet
- Hammare
- Skruvmejslar – Både stjärn- och spårmejslar i olika storlekar.
- Skiftnyckel
- Måttband och tumstock
- Såg – Det finns olika sågar för olika ändamål, läs mer om vilka längre ned.
- Vattenpass
- Kniv
- Tång
Större verktyg
Skruvdragare
Med en skruvdragare sparar du både tid och gör arbetet mycket enklare jämfört med att använda en vanlig skruvmejsel. För att kunna använda den till olika projekt behöver du även en uppsättning bits i olika storlekar som passar olika skruvar. Med rätt bits kan du snabbt skruva i och ur skruvar, få jämna resultat och arbeta utan att anstränga händerna. Det gör skruvdragaren till ett mångsidigt och effektivt verktyg i hemmet.
Såg
Det finns en rad olika sågar som fungerar olika beroende på vad de ska användas till. Vissa sågar är exempelvis bättre för kapning och andra för klyvning. Det finns både handsågar, elektriska och motordrivna. Här går vi igenom de vanligaste sågarna.
Fogsvans
En klassisk handsåg med ett långt och flexibelt blad. Den är bra för att såga i trä, plast och lätta metaller. Fogsvansen är lätt att använda och ger bra kontroll.
Sticksåg
En elektrisk såg med ett blad som rör sig upp och ner. Den är perfekt för att göra kurviga snitt och detaljerade arbeten. Sticksågen fungerar bra på bland annat plywood och mjukt trä.
Tigersåg
En grövre elektrisk såg med ett blad som rör sig fram och tillbaka. Används ofta för att såga grovt i trä, metall och plast och är vanlig vid exempelvis rivning.
Kap- och gersåg
En stationär elektrisk såg, vilket betyder att den står stilla på ett bord när du använder den. Den är särskilt bra att använda för exakta snitt, både raka och i vinklar.
Borrmaskin
En borrmaskin är ett måste när du behöver borra hål i väggar för upphängningar eller när du arbetar med trä och metall. För att få bästa resultat är det viktigt att använda rätt borr för materialet. Många borrmaskiner har även funktioner som slagborrning. Slagborrning gör att borren inte bara roterar, utan även slår framåt i en viss takt. Detta kombinerade rörelsemönster gör det lättare att borra i hårdare material, som betong eller tegel, eftersom slagfunktionen hjälper till att bryta upp materialet.