Bygga garage

Att bygga ett garage är en spännande process men som kräver både planering och kunskap. Det finns många faktorer att ta hänsyn till för att säkerställa att ditt garage blir både funktionellt och säkert. I denna artikel kommer vi att gå igenom viktiga aspekter att tänka på när du ska bygga ett garage.

Bygglov eller inte för att bygga garage?

Innan du börjar bygga ditt garage är det viktigt att vara medveten om bygglovsreglerna och kraven i din kommun. I de flesta fall krävs bygglov för nybyggnationer och tillbyggnader. Men det kan också finnas undantag som gör det möjligt att bygga utan bygglov. Till exempel om ditt garage kan betraktas som en friggebod eller ett attefallshus.
En friggebod om 15 kvm kan under vissa villkor byggas utan vare sig bygglov eller anmälan.

Om du bygger mellan 15–30 kvm, ett så kallat attefallshus, kan det vara möjligt utan bygglov, men du behöver först göra en anmälan och få ett startbesked från kommunen. Det är alltid bäst att kontakta byggnadsnämnden i din kommun för att få korrekt information och råd för ditt specifika fall.

 

Tips och råd när du ska bygga garage

  • Bygg garaget i lämpligt väderstreck om du funderar på att sätta upp solpaneler. I så fall bör du bygga ett tak med taklutning som vetter åt söder eller sydväst.
  • Även om du kanske inte har en elbil idag kan det vara klokt att skapa en laddplats redan från början. Du behöver då utrymme för en plats för elbilsladdning samt dragning av elmatarkabel till garaget som klarar laddningen.
  • Fundera på vad du vill förvara i garaget förutom bilen och anpassa storleken efter det. Många passar på att skapa en plats för förvaring av säsongsbetonade saker såsom vinterkläder, utemöbler och trädgårdsredskap.
  • Behöver garaget brandklassas? Om garaget ska byggas närmare än 8 meter från huvudbyggnaden eller annan komplementbyggnad, gäller speciella regler för brandskydd. Du kan läsa mer om brandskydd och regler på Boverkets hemsida.
  • Förebygg inbrott! Särskilt om du planerar att förvara saker av högre värde. Det kan vara så att ditt försäkringsbolag kräver mer avancerade lås eller larm och/eller övervakningskamera.

 

Hitta byggare till ditt garagebygge