Bygglov för växthus

Behöver du bygglov för att sätta upp ett växthus? Har du ett en- eller tvåbostadshus på tomten räcker det ofta med att göra en anmälan till din kommun och sedan invänta ett startbesked för att påbörja ditt bygge. Läs mer om hur du gör detta utan bygglov nedan. Är storleken på växthuset större än 15 kvm behöver du dock ett bygglov som du ansöker om via din kommun.

Så gör du för att ansöka om ett bygglov

 1. Ta kontakt med din kommuns plan- och byggenhet för att få information om vilka regler och krav som gäller. Kontaktuppgifter finner du på din kommuns hemsida.
 2. Ansök om bygglov: I ansökan behöver du ofta bifoga ritningar och en beskrivning på placering, storlek, material och utformning av växthuset.
 3. Granskning av ansökan: Kommunen granskar din ansökan och ser över huruvida du uppfyller alla krav för att få ett godkänt bygglov. Beslut kan ta upp till ett par veckor.
 4. Komplettering av bygglovsansökan: Vid behov kan du komma att behöva komplettera med ytterligare information eller ritningar på ditt önskade växthus.
 5. Godkänt bygglov: När kommunen granskat och godkänt din ansökan får du ett meddelande om att bygglov beviljats. Detta innebär att du nu har fria tyglar att påbörja ditt bygge!

Viktigt: Det kan finnas variationer och specifika krav som du behöver uppfylla. Dessa beror bland annat på din kommun och plats för bygget. Vi rekommenderar därför att alltid kontakta din kommun först. På så vis kan du få konkreta detaljer på vad som krävs för att få bygglov.


Så bygger du ett växthus utan bygglov

Ett knep du kan använda för att bygga ditt växthus utan bygglov är att bygga det i enlighet med friggebods- eller attefallshusreglerna. För ett växthus som är mindre än 15 kvm klassificeras bygget in under reglerna för en friggebodsbyggnation. Vid ett sådant bygge krävs följande för att inte behöva ansöka om bygglov:

 1. Tomten ska ha en en- eller tvåbostadshus när du påbörjar bygget (dvs. bostadshus).
 2. Sammanlagda ytan får inte överstiga 15 kvm.
 3. Takhöjd får max uppnå 3 meter (från mark till takås).
 4. Får ej placeras inom 4,5 meter från tomtgränsen utan medgivande från din granne.

 

Är du istället intresserad av att bygga ett större växthus kan du även undkomma bygglov genom att tillämpa reglerna för byggnation av ett attefallshus. Likt ovan behöver du inget bygglov om du uppfyller följande regler:

 1. Tomten ska ha en en- eller tvåbostadshus när du påbörjar bygget (dvs. bostadshus).
 2. Sammanlagda ytan får inte överstiga 25 kvm.
 3. Takhöjd får max uppnå 4 meter (från mark till takås).
 4. Får ej placeras inom 4,5 meter från tomtgränsen utan medgivande från din granne.
 5. Kräver anmälan till din kommuns byggnadsnämnd och sedan få ett startbesked

Har du uppfyllt ovan är det bara att påbörja ditt bygge!

 

Känns det övermäktigt att bygga ditt egna växthus? Tveka inte att ta kontakt med oss här nedan. Vi har flera anslutna byggföretag med erfarna hantverkare som kan hjälpa dig att komma vidare i din planering!

Hitta hantverkare