Rotavdrag

Rotavdrag och rutavdrag

Vad är rotavdrag och hur fungerar det?

Rotavdrag innebär att du får göra avdrag från din skatt när du anlitar någon för att utföra ROT-arbeten. Du som privatperson får göra 30 procent avdrag på hantverkarens arbetskostnad vid reparation, om- och tillbyggnad av din bostad. Kort och gott betyder det att när du anlitar en hantverkare med F-skatt drar hantverkaren av 30 procent av arbetskostnaden direkt på fakturan.

Rotavdrag 2024

Under 2024 höjs rotavdraget från 50 000 kr per person till 75 000 kr. Dock ligger gränsen på 50 000 kr kvar första halvan av året och först i juli det på med 25 000 kr. Samtidigt kommer dessutom taken för rot- och rutavdragen separeras,  istället för att läggas ihop till ett och samma. Det innebär att det blir möjligt att göra avdrag på 75 000 kronor för rot och 75 000 kronor för rut. Tillsammans totalt 150 000 kronor per person och år.

Självklart är alla företag som är anslutna till oss här på BraByggare.se godkända för F-skatt. Hitta hantverkare här!

Vem kan använda rotavdraget?

För att nyttja rotavdraget krävs att du uppfyller en rad villkor.

  • Du måste vara minst 18 år och betala skatt i Sverige.
  • Du behöver betala tillräckligt med skatt för att kunna få dra av för rotarbete. Du kan inte få en skattereduktion som är större än beloppet du betalar i slutgiltig totalskatt.
  • Du måste äga och bo i bostaden (småhus eller bostadsrätt) under tiden arbetet pågår.
  • Äger du ett småhus behöver det vara äldre än 5 år.
  • Läs mer hos Skatteverket.

Vilka arbeten ger rätt till rotavdrag?

ROT är en förkortning för reparation, ombyggnad och tillbyggnad. Exempel på arbeten där du kan använda ditt rotavdrag:

Hur fungerar rotavdrag?

Det är byggföretaget som sköter det administrativa. Som privatperson behöver du bara anlita en hantverkare med F-skatt och skriva i avtalet att ROT-avdraget ska användas. För att kunna begära utbetalning måste du ange följande information till företaget:

  • Personnummer för de personer som avdraget ska gälla
  • Fastighetsbeteckning
  • Bor du i bostadsrätt ska du uppge organisationsnummer för din Brf och ditt lägenhetsnummer.

Företaget du anlitat begär sedan utbetalning från Skatteverket för det avdrag du har rätt till för utfört arbete. Som företagare debiterar du alltså kunden materialkostnad och 70% av arbetskostnaden och ansöker om resterande 30% till Skatteverket.

Hitta hantverkare till ditt ROT-projekt

Rutavdrag – för hushållsnära tjänster

Rut står för rengöring, underhåll och tvätt. Det innefattar tjänster som exempelvis städning, trädgårdstjänster, fönsterputs, flytt och IT-tjänster. Rutavdraget är till skillnad mot rot 50% av arbetskostnaden upp till 75.000 kr per person och år.

Här hittar du en lista över jobb som ger rätt till rutavdrag.