Rotavdrag

Rot- och rutavdrag

Vad är ROT-avdrag och hur fungerar det egentligen? 

Med ROT-avdraget kan du få göra avdrag från din skatt när du anlitar någon för att utföra ROT-arbeten. Du som privatperson får göra 30 % avdrag på hantverkarens arbetskostnad vid reparation, om- och tillbyggnad av din bostad.

Kort och gott betyder det att när du anlitar en hantverkare med F-skatt drar hantverkaren av 30% av arbetskostnaden direkt på fakturan. 

Just nu är ROT-avdraget 50.000 kr per person och år. Det innebär att om ni är två personer som äger bostaden tillsammans får ni sammanlagt göra avdrag för 100.000 kr per år. Kom ihåg att maxbeloppet är för ROT och RUT tillsammans och enbart för arbetskostnaden.

Självklart är alla företag som är anslutna till BraByggare godkända för F-skatt. Hitta hantverkare här!

Vem kan använda ROT-avdraget?

För att nyttja ROT-avdraget krävs att du uppfyller en rad villkor.

  • Du måste vara minst 18 år och betala skatt i Sverige.
  • Du måste betala tillräckligt med skatt för att kunna få dra av för rotarbete. Du kan inte få en skattereduktion som är större än beloppet du betalar i slutgiltig totalskatt.
  • Du måste äga och bo i bostaden (småhus eller bostadsrätt) under tiden arbetet pågår.
  • Äger du ett småhus behöver det vara äldre än 5 år
  • Läs mer hos Skatteverket

Vilka arbeten ger rätt till ROT-avdrag?

ROT är en förkortning för reparation, ombyggnad och tillbyggnad. Exempel på arbeten där du kan använda ditt rotavdrag:

Hur fungerar det?

Det är byggföretaget som sköter det administrativa. Som privatperson behöver du bara anlita en hantverkare med F-skatt och skriva i avtalet att ROT-avdraget ska användas. För att kunna begära utbetalning måste du ange följande information till företaget:

  • Personnummer för de personer som avdraget ska gälla
  • Fastighetsbeteckning
  • Bor du i bostadsrätt ska du uppge organisationsnummer för din Brf och ditt lägenhetsnummer.

Företaget du anlitat begär sedan utbetalning från Skatteverket för det avdrag du har rätt till för utfört arbete. Som företagare debiterar du alltså kunden materialkostnad och 70% av arbetskostnaden och ansöker om resterande 30% till Skatteverket.

 

Rutavdrag – för hushållsnära tjänster

Rut står för rengöring, underhåll och tvätt. Det innefattar tjänster som exempelvis städning, trädgårdstjänster, fönsterputs, flytt och IT-tjänster. Rutavdraget är till skillnad mot rot 50% av arbetskostnaden upp till 50.000 kr per person och år. Viktigt att komma ihåg är att rot- och rutavdraget räknas ihop och är sammanlagt max 50 000 kronor per person och år.

Kortfattat får du alltså dra av 50 procent av arbetskostnaderna för rut och 30 procent för rot med en sammanlagd summa om 50 000 kr per år.

På brabyggare.se använder vi kakor (cookies) för att förbättra användarupplevelsen för dig. Läs mer om hur vi använder cookies här...