Allt du behöver veta om rotavdrag

Här kan du läsa om vad rotavdrag är och hur du kan använda det för att få ned kostnaden för ditt byggprojekt. ROT står för renovering, ombyggnad och tillbyggnad. Med rotavdraget kan du som privatperson göra 30% avdrag på hantverkarens arbetskostnad. Det betyder alltså att när du anlitar en hantverkare med F-skatt drar hantverkaren av 30% av sin arbetskostnad direkt på fakturan.

År 2020 är maxbeloppet du kan få i avdrag  50 000 kr per person och år. Det innebär att om ni är två personer som äger bostaden tillsammans får ni sammanlagt göra avdrag för 100 000 kr per år.

 

Det är hantverkaren som sköter pappersarbetet

Det enda du behöver göra är att välja ett byggföretag med F-skatt och lägga in i det skriftliga avtalet att du vill använda ditt rotavdrag, så drar hantverkaren av 30 % av arbetskostnaden. Hantverkaren fakturerar alltså materialkostnad och 70% av arbetskostnaden och ansöker om resterande 30% enkelt via skatteverkets e-tjänst.  Smidigt va?

Hitta hantverkare

 

Här är kriterierna du måste uppfylla för att använda rotavdraget

  • Du är minst 18 år och betalar tillräckligt med skatt i Sverige
  • Din bostad är ett småhus*, en bostadsrätt eller en ägarlägenhet som du äger och bor i under tiden arbetet pågår
  • Du måste ha rotavdrag kvar att använda. Du kan enkelt kontrollera det hos Skatteverket. Tänk på att rotavdraget räknas ihop med rutavdraget.
  • Betalningen måste genomföras elektroniskt med exempelvis kontokort, BankID eller Swish
  • Du är inte släkt med hantverkaren som utför jobbet
  • Tänk på att ditt småhus måste vara äldre än 5 år för att du ska få nyttja rotavdraget till om- och tillbyggnad. Om du reparerar  ett småhus till ursprungligt skick spelar däremot inte åldern någon roll.

*Till småhus räknas friliggande villor, radhus, kedjehus, sommarstugor och parhus. 

 

Kan jag använda rotavdraget till mitt byggprojekt?

Du kan använda rotavdraget när du anlitar hantverkare till det mesta inom renovering, om- och tillbyggnad. Men tänk på att du aldrig kan nyttja rotavdrag för nybyggnation. Läs mer om vilka arbeten som är godkända eller inte godkända för rotavdrag på Skatteverkets lista.

 

Var hittar jag godkända hantverkare?

På BraByggare kan du enkelt och kostnadsfritt hitta och jämföra kontrollerade hantverkare. Självklart är alla anslutna byggföretag godkända för F-skatt så att du kan använda ditt rotavdrag. Beskriv bara vad du behöver hjälp med och få svar från kontrollerade hantverkare att jämföra mellan.

Hitta hantverkare