Det vanligaste är att du får bygga ut 20–30% av tomtens yta. Exakt hur mycket du får bygga varierar beroende på fastighetens regler. För att vara säker på vad som gäller för just din tomt är det bäst att kontakta byggnadsnämnden i din kommun.
Vad är en tomt?
En tomt är ett specifikt markområde, som inte är allmän plats, som antingen redan har byggnader på plats eller är avsett för framtida byggnation.
Tomt är inte detsamma som fastighet utan är en del av en fastighet som är avsedd för byggnation eller redan är bebyggd. En tomt omfattar den mark som behövs för att en byggnad ska kunna användas på rätt sätt och innefattar ofta ytor som trädgård och uppfart.
Detaljplanen avgör hur mycket du får bygga
Det är detaljplanen i området som avgör hur mycket du får bygga på din tomt. Även vad du får bygga bestäms i detaljplanen. Den styr allt från byggnadens höjd och placering till avståndet till tomtgränsen. Detaljplanen kan variera från område till område och har ibland strikta begränsningar. Därför är det alltid klokt att dubbelkolla med byggnadsnämnden i din kommun vad som står i detaljplanen för just ditt område innan du börjar bygga.
Bygga hus på tomten
Att bygga hus på din tomt är en spännande möjlighet, men det finns viktiga regler att följa. Om tomten är tillräckligt stor kan du i regel bygga ett nytt hus om du vill. Kontrollera dock alltid om tomten ligger inom detaljplanerat område, eftersom det påverkar vad som är tillåtet.
Regler för byggnation
När du planerar ett nytt hus är det viktigt att känna till de specifika reglerna för din fastighet. Oftast krävs bygglov för att uppföra en ny byggnad, vilket innebär att du måste skicka in ritningar och planer till kommunen för godkännande.
Det finns dock vissa mindre byggnader, som växthus, garage eller gäststugor, som kan byggas utan bygglov, så länge de ligger utanför detaljplanens bestämmelser. Tänk på att det alltid måste finnas ett en- eller tvåbostadshus på tomten för att det ska vara möjligt.
Friggebod
Du behöver inget bygglov för att uppföra en eller flera fristående komplementbyggnader, så kallade friggebodar. Höjden får vara max 3 meter och den totala byggnadsarean för alla friggebodar på tomten får vara högst 15 kvm.
Attefallshus
Ett Attefallshus är en annan typ av komplementbyggnad som kan vara upp till 30 kvm. Bygglov krävs inte, men du behöver i de flesta fall göra en anmälan och få ett startbesked innan du kan börja bygga.
Skyddad uteplats
För att bygga murar och plank krävs oftast bygglov, men vid en- eller tvåbostadshus kan du skapa en skyddad uteplats utan lov. Muren eller planket får dock inte vara högre än 1,8 meter, och uteplatsen måste vara inom 3,6 meter från bostadshuset.
Altan
Du får bygga en altan utan bygglov vid en- eller tvåbostadshus, både inom och utanför detaljplanelagda områden. Altanen får vara max 1,8 meter hög och placeras inom 3,6 meter från bostadshuset.
Skärmtak
Under vissa förutsättningar kan du bygga skärmtak utan bygglov, så länge den totala ytan inte överstiger 15 kvm på tomten.
Det finns fler bygglovsbefriade åtgärder du får göra på din tomt, så länge de ligger i nära anslutning till ditt en- eller tvåbostadshus.
Läs hela listan hos Boverket.
Ta hänsyn till grannar
Om du planerar att bygga nära tomtgränsen är det viktigt att ta hänsyn till dina grannar. En generell regel är att byggnader ska placeras minst 4,5 meter från tomtgränsen om inte annat överenskommits med grannen. Byggnationer som kan störa, såsom stora skärmtak eller uthus, bör alltid diskuteras med dina grannar innan byggstart.
Låt BraByggare hjälpa dig!
Oavsett om du ska bygga något med eller utan bygglov kan du hitta kvalitetssäkrade hantverkare med BraByggare. Så här fungerar det!
- Beskriv vad du behöver hjälp med här
- Få offerter från flera olika företag
- Jämför priser, läs omdömen och välj rätt hantverkare för dig!