Avtalsmallar byggprojekt

Skriv alltid avtal med hantverkaren

Vi rekommenderar att du alltid skriver ett avtal med hantverkaren du anlitar.

Muntliga avtal är lika bindande som skriftliga men om det uppstår frågor, otydligheter eller i värsta fall en tvist är muntliga överenskommelser alltid svåra att bevisa. Godkänn inte bara offerten utan skriv ett ordentligt avtal. Att ha ett avtal att hålla sig i är en trygghet för båda parter och skapar förutsättningar för ett lyckat projekt.
För att hantverkaren ska kunna göra dig nöjd är det viktigt att ni båda delar samma förväntningar. Gå igenom exakt vad som ska göras, till vilket pris och när. Till din hjälp kan du använda färdiga avtalsmallar. Beroende på vilken typ av projekt entreprenaden gäller finns två olika standardmallar.

Hantverkarformuläret 17 

Den här avtalsmallen rekommenderar vi att ni använder vid reparations- och ombyggnadsarbeten. Exempelvis för att måla om huset, dränering av husgrund,  byta tak eller renovera badrummet.

Mallen är framtagen av Villaägarnas Riksförbund,  Konsumentverket och Byggföretagen och här helt gratis att ladda ned.

Ladda ned Hantverkarformuläret 2017

Vår delägare Villaägarna har tagit fram ett antal exempel på hur hantverksformuläret kan användas för olika typer av arbeten:

Entreprenadkontrakt (ABS 18)

Den här mallen används vid uppförande och tillbyggnad av en- eller tvåbostadshus. Exempel på småhusentreprenader är om- och tillbyggnad av hus, nybyggnad av garage och andra åtgärder som är bygglovspliktiga.

Självklart är även  ABS 18 gratis att ladda ned.

Ladda ned Entreprenadkontrakt (ABS 18)

Här kan du läsa om allmänna bestämmelser som är avsedda att gälla vid entreprenadkontrakt: Allmänna bestämmelser (ABS 18)

Ändringar och tilläggsarbeten

Glöm  inte att dokumentera ändringar under arbetets gång! Ibland händer det att du vill lägga till eller göra ändringar jämfört med avtalet i efterhand.  Det kan gälla ett nytt altanräcke (tillägg) eller att du vill ha klinker istället för trä på golvet (ändring). Om du vill göra tillägg eller ändringar jämfört med ditt avtal är det viktigt att det dokumenteras löpande med hjälp av mallen för ÄTA.

 

På brabyggare.se använder vi kakor (cookies) för att förbättra användarupplevelsen för dig. Läs mer om hur vi använder cookies här...