Guider

Funderar du på att renovera eller bygga om? Här har vi samlat tips, råd och guider för att hjälpa dig. 

 

Vi vet att det kan kännas svårt och lite nervöst att anlita hantverkare. Speciellt eftersom det är något man inte gör så ofta. Men var lugn, det är inte så krångligt som det kan verka. Genom BraByggare kan du enkelt hitta och jämföra redan kontrollerade företag genom att skicka in en enda…

rutavdrag möbelmontering

Rutavdrag är en skattereduktion för privatpersoner och det innebär att du kan dra av en del av arbetskostnaden. Kostanden får som mest uppgå till mellanskillnaden mellan det företaget debiterat dig för arbetet och vad du ska betala för tjänsten. Rut gäller för hushållsnära tjänster. Det är väldigt…

Rotavdrag

Rotavdrag är ett skatteavdrag för privatpersoner som tillåter dig att spara pengar på tjänster och arbeten som utförs i och omkring hemmet. Det kan låta krångligt men det är väldigt enkelt. När du anlitar hantverkare eller liknande tjänster med F-skatt drar de automatiskt av rotavdraget på…

Rot- och rutavdrag är två olika skatteavdrag för tjänster. Skillnaden är att rotavdrag ges för byggtjänster och rutavdraget täcker hushållsnära tjänster. Läs vidare för att se vilket avdrag som täcker vad. Vad är rot- och rutavdrag? Rot- och rutavdrag är skattereduktioner som privatpersoner kan…

När du anlitar hantverkare är det viktigt att ni skriver ett ordentligt avtal. Det räcker inte med att bara godkänna hantverkarens offert utan skriv även ett avtal tillsammans. På så sätt får både du och hantverkaren en trygghet och ni undviker eventuella missförstånd.   Det här ska ingå…

bärande vägg

Att renovera hemma kan vara både en spännande och givande upplevelse. Men det kan också vara en riktig utmaning om du inte är förberedd. Här tar vi upp 5 vanliga misstag och fallgropar vid renovering och hur du kan undvika dem. Genom att vara medveten om fallgroparna kan du både sparar dig tid,…

En realistisk budget är nyckeln till en framgångsrik renovering. Genom att skapa en noggrann budget från början undviker du jobbiga överraskningar under din renovering. En välplanerad budget hjälper dig att hålla koll på kostnaderna och säkerställa att du inte spenderar mer än du har råd med.…

Golvslipning

Genom att slipa golvet kan du ge ditt hem ett rejält lyft utan att behöva riva ut och lägga in ett helt nytt golv. Med rätt behandling kan ett gammalt och slitet golv återfå sin ursprungliga glans och hållbarhet. Golvslipning är dessutom ofta billigare än att lägga ett helt nytt golv. Det gör…

Behöver du bygglov för att bygga en altan? Svaret är inte alltid enkelt. Det beror på flera faktorer som storlek, placering och höjd på altanen. Generellt sett är enklare altaner som byggs nära huset ofta undantagna från bygglov. Men det finns regler och riktlinjer som varierar beroende på din…

Att bygga ett garage är en spännande process men som kräver både planering och kunskap. Det finns många faktorer att ta hänsyn till för att säkerställa att ditt garage blir både funktionellt och säkert. I denna artikel kommer vi att gå igenom viktiga aspekter att tänka på när du ska bygga ett…

Just nu ligger energieffektivisering högst upp på listan över vilka renoveringar man helst gör hemma. Att energieffektivisera sitt hem innebär i stora drag göra åtgärder på bostaden som gör energianvändningen mer effektiv. På så vis kan du minska både din energianvändning och dina elkostnader. Det…

Behöver du bygglov för att sätta upp ett växthus? Har du ett en- eller tvåbostadshus på tomten räcker det ofta med att göra en anmälan till din kommun och sedan invänta ett startbesked för att påbörja ditt bygge. Läs mer om hur du gör detta utan bygglov nedan. Är storleken på växthuset större än…

Är du intresserad av att investera i solceller? Det är ett bra sätt för att både spara på miljön och plånboken. Innan du påbörjar detta projekt är det värt att se över huruvida du uppfyller samtliga krav för att genomföra bygget utan att ansöka om bygglov. Nedan ser du en kort lista på kriterierna…

Om du ska bygga ett staket kan du behöva bygglov från din kommun. Vad som avgör är bland annat om du ska bygga ett staket eller ett plank. Men vad är skillnaden och när behöver du ansöka om bygglov? Här hittar du kort info om skillnaden mellan staket och plank samt vilka olika regler som finns…

I många äldre hus finns det ofta behov av båda ny isolering och av tilläggsisolering. Detta är viktigt för att husets värme gärna söker sig ut genom öppningar som finns i både fönster, dörrar och diverse ventiler. Men det slutar inte där. Energin sipprar även ut genom dåligt isolerade väggar, golv…

Att tvätta din fasad regelbundet är en viktig del av underhållsarbetet för att bevara ditt hus och förlänga dess livslängd. Du kan enkelt rengöra fasaden utan att behöva måla om, vilket sparar både tid och pengar. Genom att tvätta bort smuts, alger och mögel, hjälper du till att hålla fasaden i…

Verktyg

Med grundläggande verktyg som hammare, skruvmejsel och såg kan du enkelt hantera de flesta uppgifterna hemma, oavsett om du ska renovera eller sätta upp en tavla. En bra uppsättning verktyg gör dig förberedd på allt från små fix till större projekt.   Checklista över verktyg för fix i…

När du bygger en trappa är det viktigt att tänka på hur brant den ska vara för att den ska bli både bekväm och säker att använda. En enkel metod som ofta används för att räkna ut rätt lutning är trappformeln som innebär 2 x steghöjd + stegdjup = 63 cm. Trappformeln hjälper dig att hitta balansen…

Det bästa tillfället att olja in en altan är när vädret är torrt och luftfuktigheten är låg, vilket oftast är på våren eller försommaren. Då får träet tid att torka ordentligt och oljan kan tränga in på djupet. Undvik att olja när det är för varmt eller soligt, eftersom oljan då kan torka för…

Det går utmärkt att hänga upp tavlor utan att behöva spika och göra märken i väggen. Ett smart sätt är att använda sig av självhäftande lösningar som tejpremsor med kardborreband. De kan enkelt fästas och tas bort utan att skada väggen, vilket gör dem perfekta för både hyresrätter och andra…

tapetsera själv

Nej, det är inte så svårt att tapetsera själv. Det kan kännas som en svår och överväldigande uppgift, men med rätt verktyg och bra förberedelser är det helt klart något de flesta fixar själva! Följ vår steg-för-steg-guide så kan du snart förvandla dina rum helt på egen hand. Så tapetserar du –…

bärande vägg

En vägg är bärande om den stödjer delar av husets konstruktion, som tak eller golv ovanför. För att avgöra om en vägg är bärande kan du se om den ligger under en huvudbjälke, i husets mitt, eller parallellt med takkonstruktionen. Hitta en bärande vägg För att veta om en vägg är bärande finns det…

riva bärande vägg

Innan du river en bärande vägg måste du tänka på att det kan påverka byggnadens stabilitet. Du bör först kontrollera om väggen verkligen är bärande och se till att rätt stöd åtgärdas för att förhindra skador. Kontrollera även om du behöver bygglov och hur det påverkar din hemförsäkring. Att anlita…

badrumsrenovering

Fuktskador i badrum är ett vanligt problem och kan leda till stora kostnader om de inte åtgärdas i tid. I den här artikeln går vi igenom vanliga tecken på fuktskador, vad som kan orsaka dem och hur du kan minska riskerna. Tecken på fuktskada i badrummet Tecken på fuktskada i badrummet visar sig…

Att måla om fasaden ger inte bara huset ett lyft visuellt, det skyddar också byggnaden mot väder och vind. För att arbetet ska bli riktigt bra är det viktigt att följa alla steg noggrant. Här går vi igenom hur du steg för steg målar fasaden på rätt sätt och vilka saker du bör tänka på längs…

Att tvätta taket håller det i gott skick och förebygger fuktproblem och skador. Det är något du kan göra själv! Ofta räcker det att rensa bort löv och skräp en gång om året med borste, lövblås eller vattenslang, utan att behöva göra en djupgående tvätt. Hur tvättar man tak själv? Att tvätta tak…

Det vanligaste är att du får bygga ut 20–30% av tomtens yta. Exakt hur mycket du får bygga varierar beroende på fastighetens regler. För att vara säker på vad som gäller för just din tomt är det bäst att kontakta byggnadsnämnden i din kommun. Vad är en tomt? En tomt är ett specifikt markområde,…

bastu

Att bygga en bastu själv är inte lika svårt som man kan tro. Det är däremot viktigt att det görs på rätt sätt och med rätt material. Här går vi igenom hur du bygger en egen bastu, steg för steg. Bygglov eller inte Normalt krävs inget bygglov för att bygga en bastu inomhus, så länge det inte…

Att lägga om tak är en stor men nödvändig renovering som förlänger husets livslängd, förbättrar isoleringen och kan minska värmeförbrukningen. Ett tak behöver läggas om när det börjar visa tecken på slitage så som spruckna pannor, läckor eller när takpappen förlorat sin skyddande funktion. Det…

Du får inte bygga närmare än 4,5 meter från tomtgränsen. Om du planerar en nybyggnation eller större tillbyggnad är detta avstånd viktigt att hålla. Det är en generell regel för att skapa bra förutsättningar för både dig och dina grannar. Men tänk på att reglerna kan skilja sig mellan kommuner.…

Att bygga altan utan bygglov är ofta möjligt, men det beror på omständigheterna. I många fall behövs inget bygglov, men faktorer som altanens höjd, placering och var du bor kan påverka. Därför bör du alltid kolla med byggnadsnämnden i din kommun vad som gäller för din tomt innan du börjar…

Staket

Enligt Boverket krävs normalt inte bygglov för staket som är lägre än 1,8 meter. För högre staket kan bygglov behövas, men det beror också på hur glest staketet är och hur det påverkar omgivningen. Att tänka på innan du bygger staket Olika kommuner kan ha olika regler kring staket, så det är en…

bygglov

Ett generellt pris för bygglov för nybyggnation av enbostadshus uppskattas till mellan 20 000 och 40 000 kronor. Mindre projekt, som fasadändringar, ligger ofta runt 3 000–5 000 kronor. Kostnaden för ett bygglov varierar stort beroende på typ av byggprojekt och kommun. Kommunerna sätter sina egna…

Gjuta betong

Att gjuta en betongplatta kan kännas som ett stort projekt, men det är fullt möjligt att göra själv. En betongplatta är grunden för många byggprojekt, från hus och garage till förråd och växthus. I denna guide visar vi steg för steg hur du går från förberedelse till färdig platta. Gjuta grund…

Snedtak

Ett praktiskt sätt att bygga en garderob i ett rum med snedtak är att sätta upp vertikala MDF- eller spånskivor som fästs mot en golvregel. Därefter kan du montera hyllplan mellan de vertikala skivorna, vilket skapar stabila fack för förvaring. Genom att skräddarsy en platsbyggd lösning kan du få…

Att dränera huset är ett viktigt steg för att skydda husgrunden från fuktskador, men det behövs bara om det finns tecken på fuktproblem. Tecken på att dränering kan behövas är bland annat fuktfläckar, mögellukt eller missfärgningar på källarväggarna. Om dränering blir nödvändigt innebär det att…

Att anlägga en trädgård handlar om att skapa en plats som passar både dig och tomtens förutsättningar. Oavsett är planering avgörande. Om du ska anlägga en ny trädgård kan du börja från grunden och forma allt själv. Har du en äldre trädgård handlar det mer om att förbättra och lyfta fram det…

bärande vägg

Att bygga en tillfällig innervägg är en perfekt lösning för att skapa ett nytt rum eller dela upp ett befintligt utan att göra permanenta förändringar. En sådan vägg kan sättas upp utan att förstöra golv eller andra ytskikt – och när du inte längre behöver den kan den enkelt tas bort utan att…

Garage bostad

Att göra om ett garage till en bostad är ett smart sätt att skapa extra utrymme och öka fastighetens värde. Det kan bli en mysig gäststuga, ett hemmakontor eller en ungdomslägenhet. Här får du veta allt om processen, kostnaderna och vad som krävs för att lyckas! Krävs bygglov? För att bygga om…

Pool ovan mark

Att bygga en pool ovan mark är ett enkelt och prisvärt sätt utan att behöva gräva upp hela trädgården. Eftersom poolen placeras direkt på marken undviker du omfattande markarbeten, vilket sparar både tid och pengar. Perfekt för dig som vill ha en snabb lösning utan att förstöra…