Behandla trall

Behandla trallen och förläng din altans livstid! Om du tar hand om din altan kommer den att hålla längre oavsett om du byggt den med tryckimpregnerat virke eller inte. En bra metod är att regelbundet tvätta trallen med vatten, såpa och en skurborste. Genom att göra detta ger du trallen optimala förutsättningar.

Att behandla trallen med olja eller såpa kan förlänga hållbarheten ytterligare. Men tänkt på att alla behandlingar påverkar utseendet på virket. Vill du ha ett grånat trädäck, blankt trädäck eller kanske en något varmare och mjukare yta? Ditt svar avgör om du enbart ska tvätta altanen, olja den eller behandla den med såpa.

Att olja in altanen kan göra att det blir mindre mikrosprickor men har du väl börjat olja kan du inte senare byta till att behandla med såpa. Oavsett om du väljer att såpa eller olja din altan tänk på detta innan du börjar:

  • Tryckimpregnerat virke skall torka minst en säsong innan det behandlas.
  • Välj en mulen dag när du ska behandla. Direkt solljus eller regn kan påverka resultatet.

 

Enkla steg för att underhålla ditt trädäck

Borsta bort smuts – Använd en terrassborste för att ta bort löv, skräp och mossa längs med brädorna.

Skura trädäcket – Spola av trädäcket med vattenslang och använd en hink med vatten och såpa för att skrubba lätt längs med plankorna.

Låt torka – Låt trädäcket torka i 3-7 dagar innan du går vidare. Tänk på att det torkar snabbare i varmt väder.

Behandla – När trädäcket är torrt, behandla det för att förlänga dess livslängd och skydda det från väder och smuts. Det finns olika behandlingar:

  • Såpa: Det blir alltmer populärt att ha ett ”obehandlat trädäck” för att låta det gråna naturligt.  Använd en överfettad såpa som linoljesåpa för att förhindra att träet torkar ut.
  • Olja: Träolja ett klassiskt alternativ att behandla ett trädäck. Det minskar risken för röta och fuktskador och finns både transparent och pigmenterad. Väljer du att behandla med olja bör du ha som rutin att behandla trallen en gång om året. Applicera träolja längs med plankorna med en pensel och ta bort överflödig olja efter cirka 30 minuter.
  • Lasyr: Med lasyr har du många valmöjligheter av nyanser samtidigt som träets naturliga utseende lyser igenom. Utbudet sträcker sig från ljusaste grå till riktigt svarta nyanser. En fördel med lasyr är att du endast behöver behandla var tredje år, till skillnad från såpa och olja. Applicera lasyr enligt instruktionerna för önskad nyans och torka av de laserade plankorna.

Hantera överbliven olja, lasyr och såpa – Häll överbliven såpa i avloppet. Lagra överbliven träolja och oljedränkta trasor säkert och lämna in dem som farligt avfall. Återvinn lasyren och torka penseln noggrant.

Genom att följa dessa steg kan du enkelt underhålla och skydda ditt trädäck för att hålla det i gott skick.

 

Ta hjälp av hantverkare